Атестацията на учителите, освен че бе с години, следва да стане и

...
Атестацията на учителите, освен че бе с години, следва да стане и
Коментари Харесай

Атестацията на учителите става електронна

Атестацията на учителите, като се изключи че бе с години, следва да стане и електронна. Това планува смяна в Наредба 15 за статута и професионалното развиване на учителите, шефовете и другите педагогичен експерти, препоръчана от екипа на служебния образован министър проф. Николай Денков. 

Досега всеки преподавател трябваше да потвърждава с документи практическото приложение на усвоените познания и добитите умения и да показва материали за достижения и от присъединяване в професионални конгреси. Това допуска голям размер от копия на документи на книжен притежател, споделят от МОН. Затова предлагат преподавателите да включват в професионалното си портфолио само списък на документи за обучение, подготовка и професионален стаж, които се съхраняват в учебно заведение, без да ползват копия. Те ще могат също да показват с линкове свои материали, които съществуват в електронен формат. По този метод ще потвърждават и присъединяване в професионални конгреси.

Както " Сега " писа, атестацията, която трябваше да стартира за първи път през 2020/21 година, се отсрочи поради пандемията. С промени във въпросната разпоредба през ноември 2020 година бе решено, че първото атестиране на педагозите в детските градини и учебните заведения следва да се прави до 1 г. след осъществяване на първото ревизиране на институцията. Както е ясно обаче, темповете, с които .

 

100 вместо 50

Максималният брой точки при всички проби от националното външно оценяване в края на 4-ти, 7-ми и 10-ти клас става 100, както е при държавните зрелостни изпити. Това пък плануват промени в Наредба 11 за оценяване на резултатите от образованието на учениците. Досега скалите за оценка бяха разнообразни, което затрудняваше родители и възпитаници (за 7-и и за 10-и клас да вземем за пример оптималният брой точки бе 50 т.). Освен това в документа към този момент категорично е записано, че изпити за установяване на годишна оценка по образователен предмет или модул се поставят присъствено в учебно заведение. За в бъдеще за кандидатстването в осми клас няма да е нужна хартиена служебна записка за резултатите от НВО, от олимпиади или надпревари - тези документи ще се вкарват служебно в е-платформата за облекчване на родителите на бъдещите осмокласници. Улеснени ще бъдат и шефовете - те получават право да трансформират одобреното разписание на часовете, само че без да нарушават общия им брой за съответната седмица.

 

Екскурзии

Учениците отново ще имат до 5 образователни дни за креативен действия, пътувания и екскурзии, като особено за 1-3 клас е планувано те да са част от 32-те образователни седмици първоначално обучение. Това плануват промени в разпоредба 10 за организация на дейностите в учебното обучение. Тази година въпросната седмица за творчество и екскурзии за най-малките бе след края на образователната година (в рамките на удължената образователна година), като тя можеше да се употребява и за наваксване на пропуските поради пандемията. Екскурзиите и зелените учебни заведения за всички възпитаници могат да бъдат и по-продължителни, само че спомагателните дни би трябвало да са по време на ваканции, публични празници, съботи или недели. 

 

Половин час повече

Промени в Наредба 4 за образователния проект пък плануват увеличение с половин час на седмичните часове за учениците от 5-ти до 7-ми клас. Досега учениците в 5-ти и 6-ти клас имаха по 30 часа на седмица наложителни и избираеми часове. Занапред петокласниците ще имат 30 часа и половина, а шестокласниците - 31 образователни часа. За седмокласниците пък тези часове се усилват от 31 на 31 и половина.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР